10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeKözlekedésEjha! Napi 500 forintos dugódíjat javasol a Levegő Munkacsoport Budapesten

Ejha! Napi 500 forintos dugódíjat javasol a Levegő Munkacsoport Budapesten

 

Rövid idő alatt be lehetne vezetni egy napi 500 forintos úthasználati díjat a Budapest határát befelé átlépő gépjárművekre – javasolja a Levegő Munkacsoport.

Véleményük szerint egy ilyen díj hatására egy időre megszűnne a forgalmi dugók jelentős része, javulna a levegő minősége és fellélegezhetne a város.

„A napi Budapest-matrica könnyen bevezethető lenne a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már meglévő és eddig is hatékonyan működő rendszerével, jelentősebb beruházások nélkül. Egyúttal hasznos tapasztalatokat lehetne gyűjteni arról, hogy a behajtási díj mennyire tudja javítani Budapest közlekedését és környezeti állapotát” – írják oldalukon.

 

A civil szervezet a témában petíciót is indított, azt szeretnék elérni, hogy a főváros vezetése készíttessen egy megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti útdíj bevezetéséről.

Korábban a Miniszterelnökség közleményében ezt írta: „A kormány eddig sem támogatta, ezután sem támogatja a Demszky-korszakban bevállalt dugódíj bevezetését. Amennyiben Karácsony Gergely ragaszkodik a dugódíj bevezetéséhez, azt elsőként a Fővárosi Közgyűlésben, majd annak állásfoglalása után a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában és az Országgyűlésben érdemes megvitatni.”

Budapest még Demszky Gábor vezetése alatt vállalta a dugódíj bevezetését a 4-es metró uniós támogatásának feltételeként.

Ti mit gondoltok? Írjátok meg!

 

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

 

Népszerű