Együtt szavazott a Fidesz, az MSZP és a DK Ferencvárosban, Baranyi kiakadt

0

 

„A szakmázás ugye bolsevik trükk”, írta a polgármester, miután a képviselőtestület a Pinceszínház igazgatóválasztásakor figyelmen kívül hagyta a szakmai bizottság javaslatát.

Végtelenül elkeserítő döntés született ma a Pinceszínház igazgatójának kiválasztásakor. A Fidesz–DK–MSZP és két momentumos képviselő friss nagykoalíciót alkotva hagyta figyelmen kívül a magyar színházi élet krémjéből álló, 13 órás bírálat után javaslatot tévő szakmai bírálóbizottság véleményét, javaslatait. A szakmázás ugye bolsevik trükk

– írta Baranyi Krisztina, Ferencváros független, ellenzéki támogatással megválasztott polgármestere a Facebookon. Ahogy arról beszámoltunk, Sztarenki Pál, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egykori művészeti vezetője lesz a Pinceszínház új igazgatója, miután a ferencvárosi önkormányzat keddi ülésén minősített többséggel, tíz igen, két nem szavazattal és három tartózkodással így szavazott az önkormányzat, annak ellenére, hogy a független színházi szakmabeliekből álló bizottság egy korábbi, egész napos meghallgatás során a Radnóti Színház korábbi gazdasági igazgatója, Komáromi György pályázatát támogatta. Komáromi Göttinger Pál író-rendezővel, Bérczes László rendezővel és a K2 társulattal közösen pályázott.

Baranyi – aki nemmel szavazott Sztarenkire – úgy fogalmaz, a képviselők Komáromi helyett „kiválasztották azt a jelöltet, aki operettkuplékat tervez a kerületi középiskolákba vinni, hogy népszerűsítse a színházat. Miközben felkerülhettünk volna Budapest színházi térképére, végre nézőket is hozva a színházba, életet a Ráday utcába. Ezen a téren az marad a kerületben, ami a Fidesznek kedves, változás leszavazva.”

Hasonlóan fogalmaz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által delegált, Baranyi által felkért alpolgármester, Döme Zsuzsanna (akinek így, mivel nem választott képviselő, nem volt szavazati joga):

Az „ellenzéki” pártok az önkormányzati választás idején elkötelezték magukat Ferencváros kulturális életének felfrissítése, a progresszió mellett. Ma bebizonyosodott, hogy mindez csak kampányígéret volt. Válogathattak az ötletesebbnél ötletesebb, inovatívabbnál innovatívabb pályázók között. Végül úgy döntöttek: minden jól van úgy, ahogy van.

Döme szerint ugyanis Sztarenki „nem titkoltan azon fog dolgozni, hogy a Pinceszínház pont olyan maradjon, amilyen eddig volt”.

Megszólalt az ügyben Takács Máriusz DK-s képviselő is. Ő azt írta: „A szakmai bizottság abból a nézőpontból ítélte meg a pályaműveket, hogy melyekből rajzolódik ki a Pinceszínház új, markáns és progresszív iránya rövid időn belül. Bár személy szerint nagyon is kedvelem az ilyen színházat, nem lehet ez a színház elsődleges iránya, mivel alapvetően a ferencvárosiak pénzéből működik. A Pinceszínház célja a ferencvárosiak színházának lenni elsősorban, Budapest csak másodlagos célközönség lehet. Ezért nem támogattuk a szakmai bizottság ajánlását, de munkájukat köszönjük, szakmai véleményük építette a kinevezés vitáját.” Takács sok sikert kívánt az új igazgatónak.

 

hvg.hu

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here