15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeKözbiztonságDöbbenet: megint bántalmaztak egy jegyellenőrt, pedig akár börtön is kiszabható érte

Döbbenet: megint bántalmaztak egy jegyellenőrt, pedig akár börtön is kiszabható érte

A BKK jegyellenőreit munkavégzésük során gyakran éri fizikai és verbális erőszak egyaránt, pedig az az utas, aki erőszakosan lép fel egy jegyellenőrrel szemben, közfeladatot ellátó személy bántalmazásáért akár börtönbüntetésre is ítélhető – hívja fel a figyelmet a BKK.

Október végén fizikai bántalmazás érte a BKK egyik jegyellenőrét Óbudán. Az eset következtében a társaság munkatársa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az óbudai történet csak egyetlen a sok közül. A jegyellenőröket ért fizikai bántalmazások száma évről évre állandó, csak szűk határok közt változik. Verbális erőszakkal viszont jóval több esetben találkoznak a közlekedésszervező munkatársai.

 

A BKK jegyellenőrei közfeladatot ellátó személynek minősülnek. A Büntető Törvénykönyvben foglaltak szerint, ha egy közfeladatot ellátó személy ellen történik akár verbális, akár fizikai agresszió, az egy hivatalos személy ellen elkövetett erőszaknak felel meg. Így aki jegyellenőrt bántalmaz munkavégzése során, akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A járatok jelentős részén biztonsági kamerák működnek, amelyek nagy segítséget nyújthatnak az elkövetők azonosításához.

Népszerű