21 C
Budapest
péntek, április 12, 2024
HomeSuliCsúsztatott iskolakezdés: a főváros kéri, vezessék be már ősszel

Csúsztatott iskolakezdés: a főváros kéri, vezessék be már ősszel

A főváros kezdeményezi, hogy a következő tanévben a középiskolák és a felsőoktatási intézmények az általánosan alkalmazott 8 óra körüli iskolakezdési időpontot helyezzék át a fél 9 és 9 óra közötti idősávba. Ezzel a lépéssel mind a tanulók, mind az oktatási intézmények dolgozói  kényelmesebben utazhatnának a BKK járatain.

Levélben fordult a Fővárosi Önkormányzat a budapesti középiskolák és felsőoktatási intézmények vezetőihez, amelyben a csúsztatott
iskolakezdés bevezetését kéri. A Budapesti Közlekedési Központ a főbb járatain már 2020 szeptembere óta meghosszabbította 9 óráig a reggeli csúcsidőszakot – írja a BKK.

Budapesten egy átlagos munkanapon több mint 4 milliószor veszik igénybe az utasok a közösségi közlekedést. Az utazások egy jelentős része kifejezetten a munka, illetve az iskolakezdéshez kapcsolódó időpontokban történik, így az oktatási intézmények működési rendje jelentősen befolyásolja az utasforgalom alakulását. A BKK felmérései alapján a reggeli csúcsidőszakban az utasok több mint 40 százaléka diák, akik közül a többség önállóan utazik a közösségi közlekedési járatokon.

A járványhelyzet idején különösen fontos, hogy a közösségi közlekedést használók minél szellősebben utazzanak. A csúsztatott iskolakezdés bevezetése épp ezt szolgálná, mert ezzel a megoldással a legforgalmasabb időszakokban csökkenthető a járművek zsúfoltsága – írja a BKK.

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű