10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeKözlekedésBKV: öreg buszok igen, veszélyesek nem kerülnek forgalomba

BKV: öreg buszok igen, veszélyesek nem kerülnek forgalomba

 

Mint az ittlakunk.hu is megírta, szeptember 9-én a Fővárosi Kormányhivatal azonnali hatállyal megtiltotta a BKV 13 autóbuszának és 5 trolibuszának közúti közlekedését műszaki hibák miatt. A BKV is reagált a bejelentésre, mint írták minden üzemkezdet előtt elvégzik a járművek ellenőrzését, karbantartását. Forgalomba csak olyan jármű kerül, amely megfelel a hatósági szabályoknak és nem veszélyezteti a közlekedés biztonságát.

„A napokban Budapest Főváros Kormányhivatalának Fővárosi Közlekedésfelügyeleti Főosztálya ellenőrzést hajtott végre a BKV négy telephelyén, ahol éppen a megszokott, üzemkezdet előtti éjszakai karbantartás, valamint a járművek ellenőrzése zajlott. A vizsgálat összesen 13 busz, illetve trolibusz állapotát kifogásolta. Ezeknek az ismételt forgalomba helyezéséhez szükséges feladatokat a telephelyen végezték, hogy a járművek a szabályoknak megfelelő állapotban, a lehető leghamarabb újra forgalomba kerülhessenek” – írta közleményében a BKV.

A társaság közlése szerint a hiányosság miatt forgalomba nem engedett járművek többsége 16 és 33 év közötti. „A BKV járműparkjának cseréje – a társaság lehetőségeihez mérten – folyamatos, ennek ellenére a budapesti közlekedési igények miatt olyan kiöregedett buszok forgalomban tartása is szükséges, amelyek a napi karbantartás során válnak a szabályoknak megfelelő állapotú, biztonságos járművekké. Ez azonban sosem jelentheti azt, hogy balesetveszélyes, az utasokra vagy a közlekedés biztonságára veszélyes járművek álljanak forgalomba” – hangsúlyozták.

 

A főpolgármester is megnyilvánult az ügyben. Szerinte nem 18 buszt kellene lecserélni, hanem 380-at, mert olyan elöregedett a járműállomány. Karácsony Gergely hozzátette, a kormány gátolja a fővárost abban, hogy új járműveket szerezzen be.

  • „Egyetlen aláírásra lett volna szükségünk ahhoz, hogy az Európai Beruházási Bank pénzéből új trolibuszokat vegyünk. Erre a kormány nem volt hajlandó.
  • Pályáztunk új elektromos buszokra, amikor jelentkeztünk a kormány által meghirdetett Zöld Busz programra. Hat nagyváros kapott ilyen környezetbarát járműveket, Budapestet egyszerűen kizárták a programból.
  • Úgy készültünk, hogy a kormány állja a szavát, és betartva az Európai Unió szabályait a Fővárosi Önkormányzatot is bevonja a Helyreállítási Alap felhasználására készített tervezésbe. Ebből a támogatásból is korszerűsíteni szerettük volna a BKV járműparkját. Miután elég gyorsan kiderült, hogy az EU szigorúan ellenőrzi a terveket, és a kormány nem tudja ellopni a pénzt, inkább lemondtak a támogatásról, így aztán sem mi, sem más nem tudta felhasználni azt értelmes célokra.
  • Hónapok óta várjuk, hogy a kormány reagáljon egy hitelkérelemre, amiből azonnal vásárolhatnánk 120 új buszt, de úgy tűnik, túlságosan elfoglaltak, hogy elbírálják azt” – írta a főpolgármester.

 

 

 

Népszerű