Home Egészségügy Baj van! Szinte mindenki megkapja a covidot, aligha lesz nyájimmunitás. Vajon mit jelent ez számunkra?

Baj van! Szinte mindenki megkapja a covidot, aligha lesz nyájimmunitás. Vajon mit jelent ez számunkra?

0
Baj van! Szinte mindenki megkapja a covidot, aligha lesz nyájimmunitás. Vajon mit jelent ez számunkra?

 

A covid további terjedését lehetetlen megakadályozni – az utóbbi hónapban ez vált a járvány kutatóinak általános véleményévé. Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy ha már az oltottak és a betegségen átesettek aránya a lakosságban meghaladja majd a 70-80 százalékot, létrejön az úgynevezett nyájimmunitás, vagyis az az állapot, amikor a betegségen még nem átesetteket nem lesz, ki megfertőzze.

A koronavírus delta variánsának terjedését vizsgálva azonban arra a felismerésre jutottak a kutatók, többek között Andrew Pollard, az Oxfordi Oltási Csoport vezetője, hogy a már két oltáson átesettek jelentős része is elkaphatja a vírust, és másokat is megfertőzhet. Ez az úgynevezett breakthrough infection, azaz áttöréses fertőzés. A covid-járványban – eltérően például a himlőtől – aligha lesz nyájimmunitás. Hacsaknem jön egy olyan oltóanyag, ami elejét veszi az áttöréses fertőzéseknek. Ennek hiányában a covid terjedését nincs mi megállítsa. A maszkviselés csak jelentősen lassítja, de nem állítja meg.

Az is világossá vált, hogy azok, akik már átestek koronavírus-fertőzésen, azok 6-13-szor védettebbek most a delta variánssal szemben, mint akit oltottak. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az oltás felesleges volna: azok az oltottak, akiknek a szervezetében megtelepszik a koronavírus delta variánsa, több mint 95 százalékos eséllyel szinte meg sem érzik a dolgot, és elhanyagolhatóan kis arányban kerülnek csak kórházba.

Ami viszont a jövőben feleslegesnek bizonyulhat, az a tömeges tesztelés. Az új epidemológiai modelleket látva Németország úgy döntött, októberben le is állítják az ingyenes covid-szűréseket. A szakértők azt javasolják továbbá, hogy a jövőben csak a covidban megbetegedettekről vezessenek statisztikát, azokról már ne, akiknek a tesztje pozitív lett, ám tünetmentesek.

A nyáron még sokat cikkeztek arról, hogy a járvány elleni küzdelem következő frontja a tinik és a gyerekek oltása lehet. Nos, a legújabb modellek szerint a veszélyeztetett, főleg az elhízott gyerekek oltása jó eredménnyel járhat, a kiskorúak általános oltásának nincs sok értelme, tekintve, hogy a legtöbbjük máris átesett egy covid-fertőzésen.

A covid – állítják a tudósok – velünk fog maradni, de meg fog szelídülni, éppúgy, mint az influenza. A vírus csak azokat nem éri el, akik – nehezen kivitelezhető módon – teljesen elszigetelik magukat a társadalomtól, a többiek el fogják kapni, várhatóan többször is. Ez azonban nem jelent olyan borzalmas járványt, mind amilyennek tavaly a tanúi voltunk.

18.kerulet.ittlakunk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here