Home Egészségügy Az oltási igazolvánnyal járó előjogok kérdése erősen megosztó, a többség elutasítaná

Az oltási igazolvánnyal járó előjogok kérdése erősen megosztó, a többség elutasítaná

0
Az oltási igazolvánnyal járó előjogok kérdése erősen megosztó, a többség elutasítaná

A védettségi igazolvánnyal járó előjogokról kérdeztük olvasóinkat.

 

Oltási – „védettségi” – igazolványt kapnak a beoltott emberek a kormány tervei szerint. Az igazolványt azok is megkaphatnák, akik már igazoltan átestek a betegségen. Egyelőre nem tudni, pontosan milyen előjogok járnak majd azoknak, akik rendelkeznek ezzel az igazolvánnyal.

Mivel a nemzeti konzultáció kérdései között szerepel, hogy az igazolvány birtokosai kapjanak-e engedményt a jelenlegi korlátozások alól, így valószínűleg azon gondolkodnak, hogy egyes szolgáltatásokat csak a beoltottak/védettek vehessenek igénybe.

 

Mi is megkérdeztük olvasóinkat, mit gondolnak erről: kapjanak-e előjogokat az igazolvány birtokosai.

Ezernél is több válasz érkezett Facebook-oldalainkon közzétett kérdésünkre. A válaszadók jelentős többsége teljesen elutasítaná az igazolvánnyal járó előjogokat, kedvezményeket, azt diszkriminációnak, feszültségkeltésnek tartanák.

A válaszokból az derül ki, hogy az elutasításnak két fő szempontja van: egyrészt, aki oltásellenes, azt ne különböztessék meg, hiszen az oltás nem kötelező, hanem szabadon választható. Másrészt, aki oltatná magát, de egészséges, 60 alatti, lehet, hogy sokára kerül sorra, így hátrányba kerülne egy oltási igazolvánnyal rendelkezővel szemben.

Sokan felvetették azt is, hogy aki be van oltva, az többnyire idős ember, így indokolatlan lenne, ha csak ők mehetnének pl. étterembe, konditerembe, moziba stb., hiszen pont nem ők járnak ilyen helyekre. Róbert a 12. kerületből is ezt gondolja: „A nyolcvanas éveikben járók – akik ugye az első helyen voltak az oltási listán – majd csak úgy rohannak éttermekbe, szállodákba, edzőterembe, Tenerifére; legyen ilyen igazolvány, nyíljanak meg a helyek a beoltottaknak, de kezdjék már el oltani a veszélyeztetettekkel párhuzamosan az aktív népességet is, ha be akarják rúgni a gazdaságot”.

Felmerült az a kérdés is, hogy akinek olyan betegsége van, ami miatt nem kaphat oltást, azzal mi lesz – ezt kérdezte olvasónk, József is a 3. kerületből. A választ erre egyelőre még nem tudni.

Az egészséges fiatalok szintén tiltakoznak, őket különösen hátrányosan érintené egy ilyen döntés: „Akik jelentkeztek és az utolsó kategóriába esnek fiatalon, azok mit szóljanak? Ők nem mehetnek az oltásig sehova, de a 60 éves beoltottak igen?” – írja Barbara, aki több olvasónkhoz hasonlóan igazságtalannak tartaná az előjogokat, hiszen hiába akarna, akkor sem kapna még oltást.

18. kerületi olvasónk, Tünde szerint is a vakcinahiány a probléma: a védettségi előjog kérdésről csak akkor lehetne beszélni, ha mindenki megkapja az általa igényelt vakcinát.

Az oltott is fertőz, semmivel nem védi az oltatlant – véli a témáról sokakkal együtt Krisztina, aki 3. kerületi oldalunkon osztotta meg véleményét.

Többen írtak arról is, hogy hagyják már békén azokat, akik egészségesek és élni szeretnék az életüket. Így gondolja László is, aki 13. kerületi oldalunkra posztolta véleményét, miszerint aki fél, maradjon otthon.

 

Érdekes kérdés az is, hogyan fogják a rendőrök ellenőrizni, ki védett és ki nem: vajon találomra állítják majd meg az embereket az utcán? – kérdezi Enikő.

 

Több olvasónk is azt vetette fel, hogy aki olyan helyen dolgozik, ahova az előjogos védettek mehetnek majd, azok vajon be lesznek oltva? 12. kerületi olvasónk, Erika is erről ír: ha az oltottak számára megnyitják beülősre az éttermeket, mehetnek moziba, színházba, uszodába stb, addigra az ott dolgozók is mind – mind védettek lesznek? Az összes pincér, színész, úszómester, jegyszedő és takarító is? Vagy a személyzet fertőzze csak nyugodtan egymást, miközben az oltott közönséget kiszolgálják?

Éva már a kérdésen is csodálkozik: miért kapna valaki extra jogokat oltottként, ha ugyanúgy megfertőződhet és fertőzhet is. Hasonlóan vélekedik Gábor a 13. kerületből: ha valaki úgy dönt, oltatja magát, annak nem jár előjog, hiszen aki pl. influenza elleni védőoltást kap, annak sem járnak kivételes jogok – írja.

Sokan nem akarnak oltakozni, mert alapvetően nem bíznak az oltásokban. Angyalföldi olvasónk, Balázs sem akar oltakozni és úgy érzi, a szolgáltatóknak van rá szükségük, hiszen ő a fizető vendég.

Keményen fogalmaz Heni a 15. kerületből: „Ennél nagyobb szemétséget el nem tudok képzelni! Durva diszkrimináció! Azonkívül milyen alapon szerezne előnyt az, aki felvesz egy nem kötelező oltást, ami körül valljuk be őszintén, óriási a bizonytalanság a hatásosságával, hosszútávú mellékhatásaival kapcsolatban! Azonkívül elmondták, hogy az is továbbra fertőz, aki be van oltva! Továbbá miért büntetik azt, aki nem kapta el a vírust, mert jó az immunrendszere? Ez a rendelkezés még jobban meg fogja osztani az embereket, már így is komoly problémák vannak. Az emberek frusztráltak, agresszívek, miért szeretnék ezt tovább fokozni? Az Európa Tanács határozata alapján az oltásigazolványt nem lehet olyan megkülönböztetésre használni, ami előnyökhöz juttatja annak birtokosát. Nem tudom, meddig feszítik még a húrt, nem érzékelik, hogy az emberek elérték a tűrőképességük határát?” – írja.

Szintén 15. kerületi olvasónk, Barbara fiatal kora ellenére már túl van az oltáson, mégis úgy gondolja, hogy megkülönböztető lenne az előjog. Szerinte mindenkinek szíve joga eldönteni, mit szeretne, erre senki nem kötelezhető.

Edit szerint mindent gyorsan ki kellene nyitni, hogy talpra tudjon állni újra a gazdaság: szerinte aki oltat, az elméletileg nem betegszik meg, aki meg nem oltat, az vállalja, hogy beteg lesz.

Terézia szerint cirkusz lesz abból, ha ezt meg merik tenni, hiszen eleve az orvosi titoktartás sem engedhetné, hogy nyilvános legyen, ki van beoltva. Szerinte az emberek ilyen megkülönböztetése jogokat sért – írta 20. kerületi oldalunkra.

Ahhoz, hogy a beoltottak mehessenek bárhova, kellenek beoltott alkalmazottak, edzők, pincérek, szakácsok, színészek, mozi személyzet, az ehhez kapcsolódó takarítók, pénztárosok, beszállítók, kézilányok stb. – véli Ibolya Kispestről. Ő is diszkriminációnak tartaná az előjogokat: „Aki nem oltat, az csak dolgozni és bevásárolni mehet? Azoknak nem lesz életük? Esetleg kapnak a ruhájukra egy jelzést, hogy nem jogosultak belépni egy étterembe vagy egy moziba? – kérdezi.

Lényegesen kevesebb olvasónk gondolta úgy, hogy az előjogok helyesek.

13. kerületi olvasónk, Csaba szerint aki beoltatja magát, az menjen csak bárhová, ahová akar. Így legalább részlegesen lehetne nyitni az éttermeket, a mozikat meg a többit. A többiek meg várják ki szépen a sorukat, aki pedig nem akar oltakozni, az szerinte fogja be a száját és üljön otthon.

Tamás hasonlóan gondolkodik: szerinte ha az oltottak nem betegednek meg, minek korlátoznák őket azok miatt, akik nem oltatják be magukat? Aki nem oltat, annak veszélyes mászkálni. Tehát aki nem oltat, maradjon otthon, aki oltat, mehessen – véli.

12. kerületi olvasónk, Alexandra azzal érvel, hogy ha legalább az oltottakat beengedik ide-oda, talán lesz némi túlélési esélye a vendéglátósoknak, turizmusból élőknek meg egyéb, haldokló iparágaknak – ő ezért támogatná.

A kétségeit fogalmazta meg Györgyi a 15. kerületből: „Ezzel az a legnagyobb baj, hogy aki átesett a betegségen, az elviekben védett, innentől kezdve neki nem kéne oltás és akkor jár ugyanaz a jog, mint az oltottaknak, csakhogy a védettséget bizonyítani kell egy ellenanyag teszttel, ami ha jól tudom, nem ingyenes. A másik, hogy össze-vissza beszélnek ezzel kapcsolatban, konkrét választ sosem kaptam, hogy mitől védettebb egy oltott ember, mint az, aki az eredeti erősebb vírust kapta el és győzte le azt a szervezete.”

Melinda már nagyon oltakozna, de nem tudja, vajon hány hónapot kell még várnia az oltásra, így nagyon igazságtalannak tartaná, ha az oltottak előjogot kapnának: „Maximálisan egyetértek az oltási igazolvánnyal, amikor már odajutunk, hogy reggel eljövök otthonról, bemegyek a kerületi sztk-ba, és azonnal beoltanak (azzal, amivel szeretném).”

Felvetődött egy érdekes kérdés is: a keleti oltásokat az EU nem akarja elfogadni, mivel nincs rá engedély. Érdekes lesz, ha ilyen oltással nem lehet majd az EU-n belül utazni, írja András a 12. kerületből.

Jött vicces válasz is: 12. kerületi olvasónk, Péter szerint nyissák meg a boltokat, de ne engedjenek be senkit sem.

A védettségi igazolvánnyal járó előjogok kérdése láthatóan erősen megosztó. A többség leginkább attól tart, hogy sok időbe telik, míg oltakozhat. A miniszterelnök mindenesetre azt ígérte, húsvétig mindenkit beoltanak, aki regisztrált az oltásra. Sokan vannak azok is, akik teljesen elutasítják az oltást vagy legalább is a keleti – orosz és kínai – vakcinákat, mert nem bíznak bennük. Az oltás pedig nem kötelező.

Gulyás Gergely miniszter csütörtökön azt mondta: nem akarnak megkülönböztetést tenni az emberek között, így egyelőre csak azon gondolkodnak, hogy a karantén alól mentik fel a védett igazolvánnyal rendelkezőket. Hogy később mi lesz, talán a nemzeti konzultáció után az is eldől.

 

(18.kerulet.ittlakunk.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here