10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeHűhaAz NVI növeli a kapacitását, hogy minél hamarabb végezzen az ellenzék népszavazási...

Az NVI növeli a kapacitását, hogy minél hamarabb végezzen az ellenzék népszavazási aláírásainak ellenőrzésével

„A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elkezdi a Karácsony Gergely Szilveszter által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek leellenőrzését” – áll az NVI friss közleményében. A hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter mozgalma pénteken délelőtt adta le az ellenzék által benyújtott két népszavazási kérdéshez összegyűjtött aláírásokat, és remélik, hogy a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló kérdésekről is lehet majd népszavazást tartani az április 3-i parlamenti választással egy időben, hiszen valószínűleg ekkor tartják majd a népszavazást a Fidesz által benyújtott, kiskorú gyerekek nemváltoztatását érintő kérdésekben is.

Az NVI azt írja, Karácsony Gergely a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdésekhez – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be az NVI-hez.

„A Nemzeti Választási Irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze. Az Iroda a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes (egyenkénti) ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb
befejezze az eljárást. Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak
ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik.”

Az NVI szerint a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat, és már pénteken elkezdik az ellenőrzést az ívek 100-as kötegekbe rendezésével, amelyet azok szkennelése, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ.

Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen.

 

 

444.hu

Népszerű