A XVIII. kerület büszkeségei: informatikusból lett kigyúrt személyi edző – Weigl Ádámmal beszélgettünk

0

A XVIII. kerületi Sallai Fitness Five-ban találkoztunk Weigl Ádámmal, személyi edzővel, két edzés között, kávét kavargatva beszélgetünk sportról, életmódról és egészségről…

 

Weigl Ádám

 

Úgy tudjuk informatikus végzettséged van, ennek ellenére nem hasonlítasz a sztereotípiák szerinti informatikusokra. Hogy jut el egy informatikus a testépítésig és a személyi edzősködésig?

Az eredeti szakmámat is az érdeklődéseim alapján választottam, szeretem az informatikát, jelenleg ez a hobbim, de dolgozni nem szerettem benne. Mindkét szakma segít az embereknek, de a magam kárán rá kellett jönnöm, ha nincs egészség nincs semmi. így most az egészségügy válláról próbálom levenni azt a terhet amit egy mozgáshiányos, elhízott ember okoz. Itt a kezelésekre, gyógyszerekre gondolok. Ha idejében megtanulják az emberek a helyes táplálkozást és a részükké válik a rendszeres testmozgás, a legtöbb népbetegség elkerülhető, illetve minimalizálható annak kockázata. Jó látni ahogy vendégeim közérzete, kedve és egészsége jó irányba fordul és ez korosztálytól függetlenül így van.

 

 

(Fotó: borsonline.hu, 2017)

Nem titok, hogy azért (is) készítjük Veled az interjút, mert mint szerkesztő, sok ülőmunkát végzek és több mint egy éve megkerestelek, hogy kipróbálnám a testépítést, de mostantól személyi edzővel és rád esett a választás. Korábban jártam sokáig edzőterembe, de nem éreztem magamon annyira az eredményt, látványos változást nem tapasztaltam testfelépítésemen. Gondolom ezzel azok is így vannak, akik egyedül járnak konditerembe és egy idő után feladják, mert nem jön az eredmény. Lassan másfél éve járok hozzád és bevallom, így teljesen más edzésekre járni, mint csak a haverokkal, vagy egyedül. Mondom mindezt pozitív értelemben. Ennyi idő után magam is meglepődtem, hogy ki köszön vissza rám reggel, amikor tükörbe nézek…

Te is megfogadtad azt amit sokan mások, hogy rendszeres mozgással és tudatos táplálkozással, sokat tehetünk magunkért. Nálad különösen a step by step modszer vált be, hogy lépésenként változtattál az életeden és szinte észre sem vetted hogy más lett minden. Megváltozott a kedved, egészséged, közérzeted. Sokan lejárnak edzeni, picit mozognak valamit, de például a táplálkozás részével nem foglalkoznak, így csak részeredmények születnek, van aki emiatt abba is hagyja. Legalább az első 3 hónapban szakember bevonása javallott és étrendet is kérjünk tőle!

 

A Fitness 5 honlapján felleltem néhány érdekességet rólad. Vallod, hogy a testépítés, nemcsak az izmok növelésére van, aki egy kicsit komolyabban szeretné csinálni és valódi eredményeket szeretne elérni, annak teljes életmódváltáson kell „átesnie”. Amikor nálad kezdtem edzeni, még étrendet is küldtél, egy teljes, komplett étrendet, a vitaminjaim adagját is leírtad.

A testmozgás önmagában is sok-sok pozitív visszacsatolással jár a testen belül, de ha a táplálkozást is az új életvitelhez alakítjuk, távlatok nyílnak és most nem csak a várható élethosszról beszélek, hanem a fittségről is, ha pl. a busz után kell futni, vagy a tempót tartani egy csapatépítő túrán.
A külsőségeket tekinthetjük bónusznak is.
Ha sorrendet kellene felállítani, ez lenne az:
1. táplálkozás
2. stresszmentes pihenés
3. edzés
Talán ez magyarázat arra hogy miért írok étrendet és emlegetem a pihenés fontosságát.

 

Ha már étrend. Mi a véleményed, erről a New Age-es, WOKE-os gasztronómia kultúráról? Az Európai Unió nagyjából egy hete engedélyezte, hogy bogarak, sáskák is a fogyasztható élelmiszerek között legyenek, amit nem kötelező a csomagolásokon majd feltüntetni, sok esetben csak a bogarak, kukacok latin nevei, illetve mint E összetevő (E1301) lesz megjelenítve, az ártatlan, mit sem sejtő vásárló pedig a péksüteményben, vagy a lisztben találkozhat az „új” élelmiszereinkkel. Erről mit gondol szakmai szemmel egy személyi edző?

Sok kérdést felvet bennem ez a változtatás, jómagam idegenkedek a rovarfogyasztástól, de ezt a kérdést nem nekem kell eldönteni, hogy ki mit fogyasszon. Bizonyára számos egészségügyi hatástanulmány készült a témában, hogy milyen pozitív hatásai vannak a hagyományos lisztekkel szemben. Elsőre körülményesebbnek tűnik számomra a rovarliszt higiénikus előállítása és talán költségesebbnek is. Szívesen olvasnék róla, ha lenne irodalma…


 

 

Közben megjött Ádám következő vendége, elköszöntünk egymástól, kifelemenet az edzőteremből azon morfondíroztam, hogy sokan talán nem is gondolják, hogy az edzőterembe járás nem pusztán az izmokról szól, egy személyi edző pedig nem csak az izmaiddal, de az egészségeddel és a lelkeddel is foglalkozik. Ádám erre tökéletes példa!

 

 

 

mizu18.hu

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here