19.5 C
Budapest
csütörtök, szeptember 28, 2023
HomeHűhaA Bermuda háromszög rejtélye - megfejtették a titkát?

A Bermuda háromszög rejtélye – megfejtették a titkát?

Évszázadok óta nem tudják megfejteni a Bermuda-háromszög rejtélyét. A kutatók szerint van magyarázat arra, miért tűnnek el ott a hajók

A Bermuda-háromszög legendája egyike azon különleges rejtélyeknek, mely évszázadok óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, de a kutatók még mindig csak találgatnak, biztosat nem tudnak.

A Bermuda-háromszög, más néven a Halálos háromszög vagy az Ördög háromszöge, az Atlanti-óceánon található, csúcsait Miami, a Bermuda-sziget és Puerto Rico alkotják. Ezen a területen több száz hajó és repülőgép tűnt el vagy szenvedett szerencsétlenséget, nem beszélve a navigációs műszerek meghibásodásáról és egyéb szokatlan jelenségekről.

 

 

 

Az első szokatlan incidensekről 1492-ben számoltak be, amikor Kolumbusz furcsa fényeket tapasztalt, és az iránytű is megbolondult. 1872-ben a Mary Celeste nevű hajó és annak legénysége tűnt el nyomtalanul. 1945-ben a 19. repülőraj öt bombázója vált köddé. 1918-ban pedig a 165 méter hosszú USS Cyclops haditengerészeti szállítóhajó veszett el a fedélzetén több mint 300 emberrel és 10 ezer tonna mangánérccel.

Mi lehet a magyarázat?

Az amerikai geokémikus, Richard McIver szerint a hajók eltűnését az magyarázhatja, hogy az óceán fenekén földcsuszamlások vannak, amelyek hatalmas mennyiségű metángázt termelnek. Ez jelentősen csökkentheti a víz sűrűségét, felhajtóerejét, és így bármilyen hajó azonnal elsüllyedhet.
Randall Cerveny, az Arizonai Egyetem földrajztani professzora úgy véli, hogy a hatszög alakú felhők – amelyek bárhol képződhetnek, ahol a hideg levegő és a meleg tengervíz összetalálkozik – veszélyes körülményeket teremthetnek az óceánátszelő hajók és repülők számára.
Az is egy elmélet, hogy a hajól eltűnését egyszerűen csak a sekély vizek okozzák. James Delgado régész szerint a hajószerencsétlenségek nagy részéért a korallzátonyok, a sekély vizek és a forgalmas kereskedelmi hajóutak okozzák. Az, hogy itt ilyen sok hajó tűnt el, az a nagy hajóforgalommal magyarázható.

 

 

(metropol.hu)

 

 

 

Népszerű