Egész napos sztrájkra készülnek a pedagógus szakszervezetek

0
A PDSZ országos választmányának tagja azt mondja, a sztrájk alatt gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol.

Teljes sztrájknapokat tervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), ezek során pedig gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol – erről Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja beszélt az RTL Híradónak.

Nagy Erzsébet azt is elmondta, március 16-tól venné kezdetét a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja. A két nagy szakszervezet megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, az erről szóló javaslatukat pénteken vitatják meg a kormány képviselőivel.

„Szeretnénk megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, hogy ne kelljen bírósághoz fordulni”

– fogalmazott a PDSZ országos választmányának tagja.

Ugyanakkor hozzátette: ha nem lesz sikeres a kormánnyal folytatott párbeszéd, akkor minél előbb bírósághoz fordulnak, azt ugyanis nem szeretnék, hogy jogerős ítélet nélkül kelljen határozatlan idejű sztrájkot szervezni.

Nagy Erzsébet azt mondta, teljes sztrájknapokat terveznek, ezek során pedig gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol.

„Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet”

– fogalmazott.

A legutóbbi munkabeszüntetés idején erre azért nem volt lehetőségük, mert – miután csak kétórás volt a sztrájk – nem lehetett volna megoldani a gyerekek el- és visszaszállítását a felügyeletet biztosító intézménybe.

A PDSZ és a PSZ követelései a következők:

• a pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése

• a munkateher csökkentése

• változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen.

(szmo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here