TEJFÖLÖS ZÖLDBABFŐZELÉK
- 75dkg vajbab
- só
- 2db babérlevél
- 3ek liszt
- 4ek olaj
- 2gerezd fokhagyma
- 1mk őrölt pirospaprika
- 3dl tejföl
- 1ek ecet
- 1ek cukor
- 1csok petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
- A megtisztított, feldarabolt zöldbabot feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, beletesszük a babérleveleket, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük.
- Közben a lisztből az olajon zsemleszínű rántást készítünk, majd megdinszteljük rajta a megtisztított, finomra vágott fokhagymát. A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal hozzáadjuk a tejfölt.
- Kikeverjük vele a rántást, és fokozatosan hozzákeverünk kb. 2 dl hideg vizet (így nem lesz csomós). A rántást a forrásban lévő főzelékhez öntjük, és folyamatos kevergetés mellett újraforraljuk. Ezután még 5 percig lassan forraljuk.
- Ha szükséges, megsózzuk a főzeléket. Az ecettel és a cukorral ízesítjük. Végül hozzáadjuk a felaprított petrezselymet is.