3 legjobb karácsonyi süti – Itt a toplista!

0

Házi süti nélkül nincs karácsony. Előkészíteni, gyúrni, kenni, tölteni, hajtogatni vagy szaggatni legalább akkora élmény, mint belépni az édes illatokban úszó lakásba, vagy rájárni a magukat kellető finomságokra. Az élményszint ráadásul egyenesen arányos a készülő és elfogyasztott sütik mennyiségével. Több süti=több öröm. Jöjjön a top 10 karácsonyi süti!

A hibátlan bejglitől a tökéletes vaníliás kifliig kalauzolunk 10 bevált és ínycsiklandó recept segítségével. Felkészültél? Tedd be ezt az albumot, köss kötényt, és indulhat a sütögetés.

 

1# Az örök klasszikus, a bejgli

Ezzel a veszélyesen jó bejglirecepttel azok is megtérnek, akik eddig nem voltak oda ezért a műfajért. Az alábbi recept két elég nagy rúdra szól, tehát nem kell dönteni mákos és diós között.

Hozzávalók 2 rúdnyi tésztához:

25 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
1 dkg élesztő/fél tasak szárított
1 dl tejszín
1 púpozott evőkanál cukor
1 evőkanál rum
1 tojás sárgája
csipet só
plusz 1 tojás megkenni, ezt szét kell választani

 

Ha minden jól megy, ilyen lesz

Ha minden jól megy, ilyen lesz
Fotó: Dívány, Koncz Andrea.

 

Fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek jéghidegek. Ezekből kell átlagos puhaságú tésztát csinálni, ez azt jelenti, hogy ne legyen ragacsos, pláne folyós, de ne is legyen olyan kemény, mint mondjuk egy adag hideg gyurma. Ha megvan a megfelelő állag – jól bemelegített, lágy gyurma, mely nem ragad –, lefedve kb. fél órát kell keleszteni.

Ennyi idő alatt pont meg is lehet csinálni a tölteléket. Haladni kell, mert ha túlkel a tészta, puffadt szerencsétlenség lesz belőle, nem bejgli. Ha bizonytalanok vagyunk a tempónkban, inkább rakjuk a tésztát viszonylag hűvös helyre, hogy lassan dolgozzon benne az élesztő.

Hozzávalók a töltelékekhez (két lábosban, párhuzamosan a kettő):

  • 15 dkg mák és dió, (plusz mindkettőhöz fejenként)
  • 12,5 dkg cukor,
  • 2-3 dkg vaj/margarin,
  • fahéj,
  • 5 dkg mazsola,
  • 1 evőkanál méz,
  • 1 ek baracklekvár,
  • 1 savanyú alma reszelve
  • 1 marék aszalt áfonya
  • kandírozott narancs, citromhéj, gyömbér – apróra vágva, aki szereti,
  • fél dl víz
  • 1 ek rum

Elkészítés:

Ezeket kell kis lángon összefőzni, míg jó sűrűre összeáll, töltés előtt hagyjuk visszahűlni. Akkor jó, ha hidegen nehezen kenhető a tésztára. Minél sűrűbbre főzzük a tölteléket, annál kevésbé lesz hajlamos szétrepeszteni majd a rudakat.

Ha megvannak a töltelékek, a tésztát A4-esnél nagyobb, inkább hosszú téglalappá kell nyújtani, töltelékkel megkenni, hosszabb oldalával párhuzamosan szorosan feltekerni. Először a tojás sárgájával lekenni, a közepénél alaposan, az aljáig megszurkálni (mondjuk, hurkapálcával), és maximum 10 fokos hidegben (pl. az erkélyen, de akár a hűtőben is jó) legalább fél vagy egy órát pihentetni. Sütés előtt, ha a sárgás kenés már megszáradt, meg kell kenni a fehérjével. 175 fokon 35-41 perc alatt sül meg, sima alsó-fölsőn, ne hőlégkeveréssel.

Másnap, de legalábbis kihűlve kell szeletelni!


 

 

 

2# Az illatfelelős mézes

Lila füge gyors és egyszerű mézes keksze gondoskodik róla, hogy illatárban ússzon a lakás, és lehessen éjszakákba nyúlóan ügyeskedni a díszítéssel. A mézes jól zárható dobozban sokáig eláll, az egész ünnepi szezonban rá lehet járni.

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 1 kg liszt
  • 1 tk reszelt narancshéj
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 3+1 tojás
  • a díszítéshez: szezámmag, napraforgómag, mazsola, mandula

 

Finom

Elkészítés:

A mézet a narancshéjjal és a fűszerekkel egy kis lábosban forrald fel! Húzd le a tűzről, majd keverd hozzá a margarint. 3 tojást robotgépben verj fehéredésig a cukorral. A lisztet keverd össze a szódabikarbónával. A három keveréket forgasd össze: a lisztet és a mézes keveréket felváltva add a tojáshoz. Ha a massza egyenletes, csomagold fóliába, éjszakára tedd a hűtőbe, így másnapra a tészta megszilárdul és könnyen kezelhető lesz. Fontos, hogy egy éjszakát tudjon pihenni.

Másnap a tésztát oszd két részre, az egyik részt tedd vissza a hűtőbe, hogy ne lágyuljon meg. A másikat nyújtsd 3-5 mm vastagságúra, utána szúrd ki kekszformákkal. Egy felvert tojással kend meg a formázott sütiket, díszítsd tetszés szerint magvakkal, majd told közepesen meleg (180 fokos) sütőbe. 5 perc alatt készre sül, vigyázz, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz! Nem kell hetekig pihentetni, már másnap puha, de azonnal is fogyasztható.

 


 

 

3# Linzer, a csinos vendégváró

A linzer nem maradhat ki, ha vendégváró sütikről van szó. Kedves, formás, falatnyi, és a lekvártól igazi kényeztetéssé válik ez az olvadósan vajas süti. Csináld te is úgy, mint Katucikonyha!

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
fél rúd vanília
lekvár

 

Édesek és finomak
Fotó: Katucikonyha.

 

 

Elkészítés:

A felkockázott hideg vajat összedolgozzuk a porcukros liszttel és a vaníliával. (Ha van késes robotgépünk, tegyünk bele mindent, és hagyjuk, hogy a gép dolgozzon helyettünk.) Fóliába tekerve fél órára tegyük hűtőbe a tésztát.

Lisztezett felületen a tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. (Ha nincs linzerszaggató formád, egy jó nagy pogácsaszaggató és egy pici pálinkáspohár kombinációja is megteszi.)

180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. (Érdemes külön sütni a felső és alsó részeket, mert a lyukas közepű darabok hamarabb megsülnek.)

A kihűlt kekszeket betöltjük, pihentetjük, és ha kedvünk tartja, megszórhatjuk porcukorral is.

 

(divany.hu)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here