Mit szóltok egy kis cserkó-befőtthöz? Mi imádjuk! 🙂
- 1.8kgcseresznye
- üvegenként:
- 2ekcukor
- 2szemszegfűszeg
- 2.5dlforró víz
- 2.5dlvíz
- 2ekcukor
- 2.5dlforró víz
- 1dbfahéj
ELKÉSZÍTÉS
- Az egyszerű cseresznyebefőtt előkészítéséhez először az üvegeket sterilizáljuk. (Kimoshatjuk mosogatógépben vagy kifőzhetjük forró vízben.)
- A lecsumázott, megmosott cseresznyét a tiszta üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére cukrot szórunk, és hozzáadjuk a szegfűszeget.
- Forrásban lévő vízzel feltöltjük az üvegeket, frissentartó fóliával befedjük, a tetőket szorosan rácsavarjuk, majd egy kb. 5 literes lábasba állítjuk őket.
- A lábast az üvegek 3/4 részéig felengedjük langyos vízzel, a tűzhelyre tesszük, és a forrástól számított 20 percig lefedve, épp csak gyöngyözve főzzük.
- Az elkészült befőtteket kivesszük a vízból, szárazra töröljök, majd takaróval, több rétegben betakarva, dunsztban hagyjuk kihűlni (fontos, hogy minél tovább tartsa a meleget). Másnap felcímkézhetjük, és a végleges helyére állítjuk.