MÁLNÁS TEJBERIZSTORTA
Elkészítés
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy nagy tában kemény habbá verjük egy csipet sóval. Hozzáforgatjuk a kristálycukrot, majd a tojássárgájákat és a vaníliaaromát is. Elvegyítjük a lisztet meg a sütőport, és a tojásos masszához forgatjuk ezt is. Kivajazott, kilisztezett 18 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Végül hagyjuk kihűlni.
- A töltelékhez a zselatinlapokat beáztatjuk egy kevés hideg vízbe. Felforraljuk a tejet a kétféle cukorral, a vajjal és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a rizst, és gyakran kevergetve, kis lángon főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha szükséges, még egy kis tejet vagy vizet adhatunk hozzá. Ha a rizs puha, sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megpuhult és ki- nyomkodott zselatint, majd addig keverjük, míg feloldódik. Ezután további 2-3 percig főzzük.
- Ha elkészültünk, levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. A tejberizsbe forgatjuk a kemény habbá felvert tejszínt. Végül a krémet a kihűlt piskótára simítjuk, aztán betesszük a hűtőbe legalább 4 órára. Tálaljuk málnával díszítve.
- A piskótához:
- 2dbtojás
- só
- 4ekkristálycukor
- 2tkvaníliaaroma
- 4ekliszt
- 1tksütőpor
- vaj (a formához)A tej berizses töltelékhez:
- 1csomzselatinlap
- 500mltej
- 10dkgkristálycukor
- 1csomvaníliás cukor
- 1ekvaj
- 1dbcitrom reszelt héja
- 15dkgrizs
- 300mlhabtejszín
A díszítéshez:
- 20dkgmálna