Nem tudják befejezni a városligeti Biodómot, 20 milliárd forint kellene még hozzá, de nincs rá pénze a fővárosnak

0

Félkészen áll a városligeti Biodóm, még kellene 20 milliárd a befejezéséhez, miközben azt se tudja a főváros, fenn tudná-e tartani – írja a Népszava.

Az állatkerti biodóm ügyében tartott fővárosi bizottsági meghallgatásra a meghívottak fele sem ment el, köztük Persányi Miklós, az állatkert volt főigazgatója, a projekt szülőatyja, vagy éppen Scheer Sándor, a generálkivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója. A megjelent szakértők pedig azt hangoztatták, hogy ők nem voltak döntési helyzetben, írja a lap.

 

 

Az épület hiába készült el a kormány által megítélt 45 milliárd forintos költségkereten belül, a berendezés, a növények és állatok betelepítése, a beléptetőrendszer kialakítása, az étterem és az egyéb kiszolgáló helyiségek felszerelése még hátravan, miközben az állami támogatásból alig 6 milliárd forint maradt, ami ezekre nem elég.

Az állatkert által megrendelt hatástanulmány 300 millióba került, miközben az abban elővezetett adatokból, költségszámításokból minden tévesnek bizonyult.

További állami részvétel nélkül nem tudja a főváros befejezni a Biodómot, elbontani pedig nem lehet, de más célra sem használható. Ráadásul a félkész projekt akár az önkormányzatot is bedöntheti, ha az új kormány június végén, a szerződés lejártakor visszakéri a beruházásra eddig állami forrásból elköltött 38 milliárdot. Az állami támogatási keretből ugyan még maradt 6 milliárd, de az nem elég a befejezéshez. Ehhez ugyanis 2020-as áron számítva legkevesebb nettó 16,4 milliárd forintra lenne szükség.

Korábban 2024-es befejezéssel számoltak, de ehhez tavaly ki kellett volna írni a közbeszerzéseket. Budapestnek nem volt és most sincs rá pénze, a kormány pedig hiába jelentette be, hogy átveszi a projektet, egyelőre nem tette meg. Közben az üres építmény fenntartása tavaly 630 millió forintjába került a fővárosnak, írja a lap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here