Svédasztalos menzát vezetnének be az iskolákban

0

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be az iskolai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége – írja a Magyar Nemzet.

A szakmai szervezet szerint a közétkeztetésben olyan változásokra van szükség, amelyek garantálják, hogy egyre többen vegyék igénybe a menzát és jussanak egészséges, tápláló ételhez.

 

2014-ben a gyermekétkeztetésben szigorú szabályokat vezettek be, ami az egyes korosztályoknak adható ételekre és azok gyakoriságára vonatkozik. Ugyanakkor ahelyett, hogy a gyermekek széles körben egészséges, tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből a szövetség szerint. A gyerekek inkább le sem mennek a menzára vagy nem fogyasztják el az ételt, és a szemétbe kerül az adagjuk.

Bár az állam sok pénzt fordít a közétkeztetésre, ennek ellenére a minőség folyamatosan romlik, sokszor harmadosztályú helyettesítő élelmiszereket szolgálnak fel a menzán. Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett.

Pár évvel ezelőtt készített a szövetség egy felmérést, amely riasztó eredményeket hozott. A felmérés szerint a gyerekeknek idejük sincs enni. Van, ahol 15 perc, de van, ahol csak nettó tíz perc jut arra, hogy a tanuló elfogyassza az ebédjét. Az idő­hiány következményeként sok esetben a levest például már el sem viszik a gyerekek, hiszen egy tányér forró leves elfogyasztásához időre van szükség.

A tapasztalatok szerint a kínálat, választás lehetőségének hiánya is lemorzsolódáshoz vezet: ahol próbaszerűen bevezették a svédasztalos étkeztetést, ott kevesebb lett a hulladék és nagyobb volt a fogyasztási hajlandóság is.

A szövetség a múlt év végén már meg is kereste a Pénzügyminisztériumot ezügyben – írja a Magyar Nemzet.