Mivel is folytathatnánk a sort, mint mindannyiunk nagy kedvencével, a zserbóval! Előtte azonban egy kérdés: diós vagy mákos? 🙂
Mi most kiindulunk a dióból.
ELKÉSZÍTÉS
- A diót összekeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral.
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a t, és jól összedolgozzuk.
- Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk. Az első részt kinyújtjuk, és kibéleljük vele a 24×38 cm-es tepsit. Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 ek rummal, majd rászórjuk a cukros dió felét. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözünk rummal, és rászórjuk a dió másik felét. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, és villával megszurkáljuk.
- Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt világosbarnára sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal, és a süteményre kenjük. Megvárjuk, amíg megszárad, majd felszeleteljük.
- A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 db citrom (reszelt héja)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 dkg baracklekvár
- 2 ek rum
- A tésztához:
- 1 dkg élesztő
- 1/2 dl tej
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 mk szódabikarbóna
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek tejföl
- A mázhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 tk étolaj