FÜGÉS-MAZSOLÁS GYÜMÖLCSKENYÉR EGYSZERŰEN
Hozzávalók 2 kisebb vagy 1 nagyobb méretű sütőformához:
- 10 dkg süteményliszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 késhegynyi fahéj
- 2 db tojás
- 1 teáskanál rum
- 20 dkg mazsola (lehet vegyesen korinthoszi és aranymazsola)
- 10 dkg aszalt füge apróra kockázva
- 10 dkg kandírozott citromhéj
- 10 dkg aprított dió
- 5 dkg aprított mandula
A csokoládémázhoz:
- 10 dkg csokoládé (legalább 60 % kakaótartalommal)
- 2 dkg vaj
Elkészítés:
- Az aszalt gyümölcsöket tálba szórjuk, hozzáadjuk az aprított diót, mandulát, összeforgatjuk. A lisztet átszitáljuk, a keményítővel, sütőporral, fahéjjal és csipet sóval elkeverjük.
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a sütőformát sütőpapírral béleljük.
- A tojásokat nagy keverőtálba ütjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a háztartási robotgép habverőjével fehéredésig keverjük. A fokozatot alacsonyabbra állítva belekanalazzuk a rumot, majd apránként a lisztes keveréket. A habverőt félretesszük, és evőkanál segítségével beleforgatjuk az előkészített gyümölcsös-diós keveréket. A tésztát elosztjuk a sütőformában vagy sütőformákban.
- Ha egy nagy formába helyeztük, legalább 1 órán át, ha két kisebb formát használunk, nagyjából 45-50 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből, mindenképp tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e a tészta! Ha a tészta nyomot hagy a beleszúrt tűn, helyezzük vissza a sütőbe még néhány percre. A megsült gyümölcskenyeret a formában hagyjuk hűlni 8-10 percet, majd rácsra borítjuk.
- A mázhoz a csokoládét apróra tördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a vajat. A mázzal egyenletesen bevonjuk a gyümölcskenyeret. Ha megszilárdult, celofánba vagy frissen tartó fóliába csomagolva, száraz, hűvös helyre tesszük. ½-1 cm vékony szeletekben kínáljuk.