Mit szóltok hozzá, ha mutatunk néhány szuper karácsonyi receptet? Lesz a csapatunk minden tagjától valami személyes ajánlás a nagyszülői kincsek közül, első körben azonban egy klasszikus kacsacombbal kezdünk! 🙂
ÜNNEPI KACSACOMB VÖRÖSBOROS MEGGYEL
ELKÉSZÍTÉS
- A kacsacombokat megtisztítjuk, megformázzuk, majd bedörzsöljük sóval, borssal, barna cukorral és állni hagyjuk, ameddig előkészítjük a többi hozzávalót.
- A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, majd rusztikus darabokra vágjuk.
- Egy mély tepsibe belefacsarjuk a narancslevet, majd ráhelyezzük a kacsacombokat és köré rendezzük a hagymákat, gyömbért, és rozmaringot.
- A zsírt rákanalazzuk, majd lefedjük a tepsinket alufóliával és lassan, 90 fokon 8 órán vagy akár egy egész éjszakán át lassan sütjük, szaknyelven konfitáljuk.
- Amikor letelt az idő, kivesszük a kacsacombokat egy lapátkanál segítségével a zsírból, egy olyan tepsire, amin majd készre akarjuk sütni és azon hagyjuk kihűlni. Akár hűtőbe is tehetjük és csak a következő 1-2 napban fejezzük be frissen.
- Mikor eljön az idő az evésre, a tepsit kivesszük a hűtőből és egyszerűen csak betesszük a sütőbe 200 fokra és ropogósra sütjük, majd frissen fogyasztjuk!
- A meggymártáshoz a konzerves meggyet leszűrjük, vagy a fagyasztott meggyet kiolvasztjuk, majd átnézzük egyesével, hogy ne legyen benne mag.
- A meggyet sóval, borssal, vörösborral felforraljuk. A keményítőt kis vízzel elkeverjük és gyorsan hozzáadva a mártásokhoz besűrítjük vele azt.
- Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és a vajat, mézet elkeverjük benne. Fogyasztható azonnal, vagy visszamelegítve is!
HOZZÁVALÓK
- A kacsához:
- 6db hízott kacsacomb
- nagy szemű só
- bors
- 2ek barna cukor
- 1fej hagyma
- 10gerezd fokhagyma
- 2dkg friss gyömbér vagy 1tk őrölt gyömbér
- 3db facsarnivaló narancs vagy 3 dl narancslé
- 1ág rozmaring
- 1db szerecsendió virág
- 2doboz kacsazsír
A meggyhez:
- 1üveg magozott meggy befőtt vagy 40 dkg fagyasztott megg
- 1csip só
- 1csip törött bors
- 3dl száraz vörösbor
- 1db narancs leve
- 2ek étkezési keményítő
- 5dkg vaj
- 4ek méz