Rég írtunk már kedvenc kerületi „celebünkről”, Mosolykáról, akinek vegán receptjeit is imádjuk. Érkezett is néhány új finomság az oldalra. Íme.
Mentes és finom rebarbarás szamócás brownie
(12 adag)
☕️ (A bögre 2-2,5 dl átlagos méretre megadva. Illetve bátran lehet kísérletezni, mert az összetevői nem kőbevésett dolog, csak nekem bevált így.)
👩🍳 Így készítettem:
Az édesburgonyát megfőzöm héjában puhára, addig összekeverem a hozzávalókat egy nagyobb tálban, kivéve az egész hántolt kölest és zabpelyhet és a tábla csokit.🍫 A jamből a 2/3-át beleteszem a többi kisülés utánra hagyom a tetejére. Mikor puhára főtt az édesburgonya, akkor pucolás után hat részre vágott egy-egy darabot hozzáadom és egy botmixerrel krémesre keverem. Olyan állagra van szükség, mint egy krémes puding, vagy csoki mousse. Ehhez mérten még adhatunk hozzá kis vizet (ha túl “kemény”, vagy köles/zabpehely lisztet (ha folyós). Bátran, mondhatni elronthatatlan. Ha nem elég édes a szájízemnek éppen, akkor még 1-2 almát héja nélkül beleturmixolok. Mikor elkészült, mehet bele többi hozzávaló és egy keverővel eloszlatom az egész kölest, zabpelyhet extra esetén csokidarabokat. Szilikon vagy jénai tálba öntöm a már így is csábító csokiságot és 170-180 fokon sütöm 40-50 percig.
Kisülés után még várhatóan nem lesz vágható, de isteni viszont igen. Viszont, ha kibírom, hogy nem eszem meg kiskanállal az egészet, akkor másnapra összeáll és érik is. Utána vágható (nem piskóta állagú, de szelhető) és naraccsal díszítve és a megmaradt jammel a tetején megkenve gyorsan elfogy.
Ha a zabpehely gluténmentes, akkor így a brownie is.
Később szintén mentes Mosolyka Flow meggy jammel 🍒 és Mosolyka Flow sárgabarack jammel 🍑 vagy Mosolyka Flow klasszikus szilvalekvárral is készíthető a változatosság kedvéért.
U.i.: A díszítéssel kicsit elszálltam, de épp a rozmaringom volt gyönyörű zöld 🙂