Változást szeretne az egyesület: eltűnhet a nutellás kenyér, az aranygaluska és a diós kifli is az iskolai menzákról

0

Változást szeretne az  AllerGéniusz Egyesület az iskolai menzákon.

Kerüljenek ki a közétkeztetésből a súlyosan allergizáló élelmiszerek – ezt kérik. Javaslatuk szerint az iskolai menzán nem adjanak szezámmagot, mogyoró- és dióféléket tartalmazó ételeket – írja az Inforádió.

Idén január közepén egy 7 éves kisfiú anafilaxiás sokkot kapott egy újpesti iskolai szülinapozáson az elfogyasztott tortától, és pár órával később meghalt. A torta mogyorót tartalmazott, amire a kisgyermeknek súlyos allergiája volt.

Ez a tragédia hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországon is változásra van szükség a menzákon. Az egyesület felvette a kapcsolatot civil szervezetekkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával is, és a Hungasttól, Magyarország legnagyobb közétkeztetőjétől is nagyon pozitív visszajelzést kaptak.

Abban állapodtak meg, hogy azokról az élelmiszerekről beszélnek csak, melyek nem alapvető, szerves részei a magyar gasztrokultúrának, melyek nagyrészt élvezeti élelmiszerek: például a nutellás kenyér, a diós búrkifli, a cukrozott földimogyorós szelet, az aranygaluska.

A Nébih is reagált a hírre: azt írták, veszélyt jelentenek a nem szervezett közétkeztetés keretein kívülről iskolákba kerülő ételek, mert azok összetevői és elkészítésének körülményei sem ismertek. Szerintük, ha a közétkeztető eleget tesz a tájékoztatási kötelezettségének, akkor elkerülhetők az ételallergia miatt bekövetkező tragédiák. 14 kötelező allergén van, amelyeket a közétkeztetésből nem lehet kivezetni, de például a földimogyorót vagy a szezámmagot minden további nélkül lehet nélkülözni, ám ebben a Nébih nem foglal állást, írja az Inforádió.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here